Makuupussit ja untuvat korkealle

Posti toi pehmeän paketin Ranskasta Valandren tehtaalta. Pidän hyvää untuvavarustusta tärkeimpänä ’survival’-gearinä kenkien ja hanskojen ohella eikä näiden kohdalla voi tehdä kompromisseja.
Olen vannoutunut untuvahaalareiden käyttäjä. Joku on kutsunut minua asiassa vanhanaikaiseksikin, mutta en osaa kuvitella käyttäväni kaksiosaista untuva-asua. Ensimmäisen Cho Oyun reissun tein kaksiosaisella, minkä jälkeen olen kuudesti kiivennyt 8000 m+ huipuille Valandren Combi -haalarissa. Pidän haalaria kaikin puolin kätevimpänä, mukavimpana ja kevyimpänä suhteessa riittävään lämmöneristävyyteen. Oleellista on myös, että vyötärön tienoolle ei kerry tuplakerrosta haittaamaan näkyvyyttä ja liikkuvuutta.

Päivitimme samalla makuupussit. Monesti kuvitellaan, että korkealle kiivettäessä makarin tulee olla mahdollisimman paksu ja lämmin. Se ei suinkaan ole tarpeellista, sillä untuvahaalari käy pääasiallisesta lämmöneristeestä. Yläleireissä nukun aina haalarissa ja kevytkin makari riittää. Aiemmin olen käyttänyt Marmotin Atomia. Makalulle Valandren porukka kehoitti ottamaan mukaan astetta runsaammin täytetyn ja päädyimme La Fayetteen. Kevyitä pusseja käytettäessä makuualustan merkitys korostuu ja ThermaRestin NeoAir XLite on osoittautunut parhaaksi käyttämäkseni yläleirialustaksi.

Perusleirissä puolestaan ei varusteiden painolla ole väliä. Tärkeintä on tehdä olo mahdollisimman mukavaksi ja saada lepo maksimoitua. Uudeksi perusleirimakuupussikseni vanhan umpihomehtuneen tilalle valitsimme muhkean Odinin. Alustana käytän beississä ikivanhaa ThermaRestin LuxuryCamp Kingsize:a.