Makalun perusleiriä kohti!

Terveisiä Katmandusta!

Niin ja hyvää uutta vuotta! Eilen alkoi vuosi 2070 ja kaupungilla on ollut melkoinen hulina pari päivää. Hotellihuoneessa puolestaan on menossa vimmattu ja tänään 15.4. lähdetään kävelemään Makalun perusleirin suuntaan!

Kausi alkoi tuttuun tapaan opastamisella Everestin, tai oikeammin Khumbun laaksossa. Tällä kertaa vietävänä oli 30 hengen tilausryhmä, osa Everestin perusleiriin ja takaisin ja osa Island Peakin huipulle. Saavuimme Katmanduun aikaisin maaliskuun puolivälin jälkeen. Itse asiassa odotin kylmempiä kelejä, mutta näyttäis, että kevät on todella rajusti edellä. Toisin taitaa olla siellä kotipuolessa?
Kala Pattarilla ja Mt. Everestin perusleirissä käytiin ja vaikka kausi ei ollut vielä alkanutkaan, oli beississä kova puuhastelu ja perusleirien rakentaminen menossa. Island Peakistä meinasi tulla tavanomaista vaikeampi johdettava, kun jo viime kaudella hyvin avoimet jättirailot olivat kuulopuheiden perusteella auenneet mahdottomiksi ylittää. Suunniteltiin järjestää paikalle alumiinitikkaita Everestin malliin. Hyvä että ei tarvinnut, kun reippaat nepali-guidot löysivät uuden väylän headwallin juurelle.
Huippupäivänä keli oli mielettömän kirkas, joskin todella tuulinen. Se lienee hyvin tyypillistä maalis-huhtikuun vaihteeseen. Huipulla käytiin ja oli hauska taas viedä kiipeilyjen suhteen totaalisen noviiseja ryhmäläisiä 6000-metriselle Himalajahuipulle. Taatusti ikimuistoista jokaiselle. Kevään pääkohteellenikin saatiin Island Peakin huipulta erinomaiset näkymät.

Island Peakin jälkeen ryhmä lähti kotiin ja vaihdoin seuralaiseksi oman avokkini. Sopivasti samana päivänä pääsimme viettämään aikaa samassa hotellissa majaa pitäneiden Altitude Junkies:in Mt. Everest -ryhmäläisten kanssa. Nyttemmin ryhmä on jo lähellä perusleiriä Tiibetissä ja päivityksiä pukkaa sivuille www.altitudejunkies.com.
Railakkaan illan jälkeen lennähdimme seuraavana päivänä Pokharaan, jossa jäimme yleislakon jalkoihin. Poonhillin trekille lähtö viivästyi päivällä, mutta Pokharasta löytyi paljon kivaa tekemistä. Seuraavat 4 päivää trekattiin Annapurnan eteläpuolen kauniin vehreissä maisemissa. Siihen perään lisää Pokharaa ja muutama päivä Katmandussa.
Täällä on tosiaan vuosi vaihtunut eilen ja illanviettoa on ollut tarjolla pitkin kaupunkia. Hotellilla oli soittamassa nyttemmin osa-aikatyöttömäksi jäänyt kuninkaallinen orkesteri.

Nyt on kovasti pakattu Makalulle ja tuntuu, että tavaraa on aivan älyttömästi! Näyttäisi tosin siltä, että 70 kilon totaalista 50 kiloa on henkilökohtaista perusleirivarustustani ja mm. herkkuja ja lukemista. Niin ja elektroniikkaa, lähinnä satelliittivimpaimia ja erilaista kamerakalustoa. Vaatettakin on huomattavasti edellisiä reissuja enemmän, kun mukaan on tullut kaikenlaista uutta isolla vuorella testattavaa. Oikeastaan aivan sama tuon tavaramäärän kanssa. Enpä itse joudu kantamaan Tumlingtarista beissiin! Tärkeää on tehdä olo mukavaksi vuoren juurella.
Eli tänään alkaa 10 päiväinen trekki Makalun beissiin (n. 4800 m.) ja on kiva vihdoin päästä vuorelle, jota on miettinyt jo pitkään. Twitteriin tulee viestiä päivittäin ja blogia mansikka.comiin ajoittain. Perusleiriin saavutaan 25.4. ja huiputusyritystä toivon toukokuun 15. päivän tienoille. Seuratkaapa retken kulkua!

Samuli