Cho Oyu, 8188 m. (27.08. – 10.10.2008)

Yhteenveto

Cho Oyu, 8188 m.
27.8. – 10.10.2008

Yhdysvaltalainen Dan Mazur ja Samuli johtivat syksyllä 2008 Summitclimbin retkikunnan maailman 6. korkeimmalle vuorelle, Cho Oyulle (8188 m.).

Cho Oyua pidetään helppona kasitonnisena. Myrskyisä ja kylmä kausi kuitenkin muistutti, että sellaista ei ole – useita päiviä, jopa yli 40 m/s puhaltaneet myrskytuulet veivät yläleireistä lukuisia telttoja ja muita varusteita ja vain harva ryhmä onnistui lopulta pääsemään huipulle.

Ryhmä perusti alimman perusleirin (ns. ’Chinese Base Camp’) 4900 metriin, trekkileirin (ns ’Interim Camp:in’) 5300 metriin, sekä varsinaisen perusleirin 5600 metriin.
Yläleirit perustettiin 6300, 7100 ja 7450 metrin korkeuksiin.

Suuressa kansainvälisessä ryhmässä oli vahva suomalaisedustus. Raimo Koponen saavutti Cho Oyun päähuipun 2.10. Hän ei käyttänyt pullotettua happea missään vaiheessa nousua tai huipulta laskeutumista.
Pertti Kalliola saavutti 8000 (ilman pullotettua happea) ja Mikko Valanne (ilman pullotettua happea), sekä Marko Aho n. 7500 metrin korkeudet. Myrskytuulet veivät Heikki Kallion koko varustuksen ykkösleiristä kesken akklimatisoitumisvaiheen. Hän kerkesi kuitenkin käymään n. 6600 metrin korkeudessa.

Samuli saavutti päähuipun 3.10. kiivettyään huipulle yläleiristä (7450 m.) kuudessa tunnissa. Hän ei käyttänyt pullotettua happea missään vaiheessa matkaa.

Nämä sivut on omistettu ystäviemme Miha Valicin, Guy Leveillen ja Keith Spencerin muistolle.

Retkikunnan esittely

Dan Mazur (Yhdysvallat), Retkikunnan johtaja
Samuli Mansikka (Suomi), Retkikunnan johtaja
Jangbu Sherpa (Nepal), Sirdar
Lakpa Sherpa (Nepal), High-altitude-opas
Pasang Sherpa (Nepal), High-altitude-opas
Maximo Kausch (Argentiina), Opasharjoittelija
Erik Petersen (Yhdysvallat), Opasharjoittelija
Michiel Zuidweg (Yhdysvallat), Opasharjoittelija
Marko Aho (Suomi)
Mikko Valanne (Suomi)
Heikki Kallio (Suomi)
Pertti Kalliola (Suomi)
Raimo Koponen (Suomi)
Willem Leendertse (Hollanti)
Federico Rota (Italia)
Krysztof Wasowski (Puola)
Kurt Blair (Yhdysvallat)
Vikram Sahney (Yhdysvallat)
Keith Spencer (Yhdysvallat)
John Pando (Yhdysvallat)
Gary Kellund (Yhdysvallat)
Ron Cloud (Yhdysvallat)
Tom Clarke (Australia)
Gavin Turner (Australia)
David Fairweather (Iso-Britannia)
Squash Falconer (Iso-Britannia)
Suzy Madge (Iso-Britannia)
Kipa Sherpa (Base Camp -kokki)

Matkakertomus

18.8.2008 | Cho Oyu & Shisha Pangma 2008

Himalajan syyskausi on aluillaan! Yhdysvaltalainen, Dan Mazurin luotsaama Summitclimb operoi tänäkin syksynä retkikunnat Cho Oyulle (8188 m.) ja Shisha Pangmalle (8046 m.).

Samuli johtaa tulevan Cho Oyun retkikunnan, joka alkaa Katmandusta elo-syyskuun vaihteessa. Ryhmä saapuu perusleiriin syyskuun toisella viikolla. Kansainvälinen retkikunta pyrkii huipulle lokakuun ensimmäisen viikon aikana.
Cho Oyulta laskeuduttuaan Samuli siirtyy avustamaan jo tuolloin meneillään olevaa, Dan Mazurin johtamaa Shisha Pangman retkikuntaa huippuyrityksessään.

Matkan vaiheita ja ryhmän etenemistä vuorella voit seurata sekä näillä sivuilla, että Summitclimbin uutissivuilla (englanniksi).

28.08.2008 | KATMANDU

Namaste ja terkut sateisesta Katmandusta! Kansainväliset Cho Oyu- (8188 m.) ja Shisha Pangma- (8046 m.) retkikuntamme ovat aluillaan ja monsuuni on lopuillaan. Mukava taas nähdä vanhat tutut (terveisiä lähetystön Katille, joka sattumalta oli vastassa Tribhuvanin lentokentällä) ja uudet retkikuntamme jäsenet. Puolalainen kaveri mm. on ollut maassa jo kaksi viikkoa.

Unettoman yön jälkeen kävin toimistovisitin jälkeen Costerin Arnoldin kanssa vetämässä aamupalaksi Everest Steak Housen massiivisen valkosipulipihvin (ison oluen kanssa, tottakai. Se iso olut on muuten 0.65l). Puoli kiloa lihaa vatsassa jaksaa kummasti, joten tein vähän ekspedition-jätkän tarpeita tyydyttäviä hankintoja – supermarketin Pringles- ja Snickers-hyllyt tyhjenivät, joten käyn huomenna hakemassa lisää jahka saavat paikattua puutteet.

Eiköhän tässä kohta meno kohene, kun ryhmämme (suuri) jäsenet saapuvat kuun viimeiseen päivään mennessa.

Viestejä tulee kun tulee! Ripeimmin uutissähkeita tuotetaan sivuille www.summitclimb.com, josta edelleenlähetetään www.everestnews.com sivuille. www.mounteverest.net -sivutkin mahdollisesti sivuavat retkikunnan kulkua myöhäisemmässä vaiheessa.

Palaillaan! Moi!

Samuli
Summitclimb

06.09.2008 | NYALAM, TIIBET

…ja kuinka ollakaan, iloinen Cho Oyu -retkikuntamme on ylittänyt rajan ja olemme toistaiseksi saavuttaneet kauniin Nyalamin kaupungin. Matka jatkuu täältä seuraavaksi Tingriin ja perusleiriin toivomme saapuvamme 9.9.

Uutisia tulee säännollisesti www.summitclimb.com -sivuille otsikon ”Cho Oyu September 2008” alle.

Retkikuntaamme kuuluvat seuraavat henkilot:

Dan Mazur, (USA, retkikunnan johtaja)
Samuli Mansikka (Suomi, retkikunnan johtaja)
Jangbu Sherpa (Nepal, Sirdar)
Lakpa (Nepal, high-altitude sherpa)
Pasang (Nepal, high-altitude sherpa)
Max Kausch (Argentiina, apuopas)
Erik Petersen (USA, apuopas)
Michiel Zuidweg (USA, apuopas)
Marko Aho (Suomi)
Mikko Valanne (Suomi)
Heikki Kallio (Suomi)
Pertti Kalliola (Suomi)
Raimo Koponen (Suomi)
Willem Leendertse (Hollanti)
Federico Rota (Italia)
Krzysztof Wasowski (Puola)
Kurt Blair (USA)
Vik Sahney (USA)
Keith Spencer (USA)
John Pando (USA)
Gary Kellund (USA)
Tom Clarke (Australia)
Gavin Turner (Australia)
Ron Cloud (USA)
David Fairweather (Iso-Britannia)
Squash Falconer (Iso-Britannia)
Suzy Madge (Iso-Britannia)
Kipa Sherpa (Nepal, kokki)

07.09.2008 | TINGRI

Tashi Delek ja terkut ihanaisesta Tingristä! Kohteemme, maailman 6. korkein vuori hohtaa horisontissa ilta-auringon valossa ja Everest:kin näkyy hienosti kirkkaassa kelissä. Nyt siis lepoa pari päivää. Lähestymisohjelmamme on maltillinen – ajamme tiistaina Chinese Base Campiin (4700m) ja varsinaiseen tukikohtaamme, Advanced Base Campiin (5600m) saavumme lauantaina 13.09.

Kaikki ovat terveitä ja innokkaita, että ei kai tässä muuta. Palailen pian – moi!

09.09.2008 | CHINESE BASE CAMP (4900m)

Retkikuntamme on saavuttanut Cho Oyun alemman perusleirin! Keli on upea! Nyt sopeudutaan ja valmistaudutaan siirtymään ylihuomenna välileiriin (5100m). Kaikki ovat terveitä ja näyttävät sopeutuvan hienosti. Ei kai muuta, kuin terkut ja halit kaikille!

11.09.2008 | INTERIM CAMP (5350m)

Tashi delek! Retkikuntamme on nytkähtänyt pykälän lähemmäksi kohdettamme! Huomenna lepäillään ja ylihuomenna (13.09.) nousemme varsinaiseen perusleiriimme 5600-5700 metriin. Sää on mitä mainioin ja kaikki näyttävät sopeutuvan hienosti. Palaillaan! Heippa!

14.09.2008 | CHO OYU ADVANCED BASE CAMP (5660m)

Noniin, retkikuntamme on kotiutunut varsinaiseen perusleiriimme!

Tänään harjoittelimme kiinteiden köysien kanssa toimimista ja söimme paljon ja hyvin; kokkimme Kipa panee parastaan – ruoka on huikean hyvää!! Ryhmiä on tänä vuonna vähän – tavallisesti perusleiri on väliaikainen koti jopa 700:lle kiipeilijälle ja tukijäsenelle, mutta tänä vuonna meitä on täällä ehkä vain parisataa.

Huomenna pidämme puja-juhlan (täysikuu tuo kuulemma ekstrasti onnea), jonka jälkeen ylihuomenna tiistaina käväisemme ykkösessä, noin 6300 metrissä. Palailen viimeistään tiistaina.

Heipat kaikille!

16.09.2008 | CHO OYU ADVANCED BASE CAMP (5660m)

Terkkuja täältä Cho Oyu aurinkoisesta (ylemmästä) perusleiristä!

Valtaosa ryhmästä lähti käymään edestakaisin ykkösessä (6300 m.) ja minä, Marko, Mikko, Heikki, Tom, Keith ja Max jäimme vielä päiväksi lepäilemään. Me siis meinaamme käydä ylhäällä huomenna keskiviikkona.

Huhu kertoo, että joku ryhmä pyrki tänään kakkoseen 7000 metriin. Olosuhteissa ei ole mitään vikaa, joten miksipä ei.

Meillä ohjelmassa ensimmäisen keikan jälkeen pari lepopäivää, joiden jälkeen valmistaudumme viettämään pidemmän tovin yöpymällä ykkösessä ja kakkosessa. Toivottavasti keli pysyy hyvänä ja pääsemme toteuttamaan suunnitelman, sillä olemme sen jälkeen valmiit pyrkimään huipulle. Huippusuunnitelmat ajoittuvat siis lokakuun ensimmäisiin päiviin.

Www.summitclimb.com on ajan tasalla (englanniksi), joten seuratkaapa uutissivua ja tutustukaa tarjontaamme!

Haleja kaikille – palaillaan!

Samuli & Co.
@ Cho Oyu advanced base camp
www.summitclimb.com

17.09.2008 | CHO OYU ADVANCED BASE CAMP (5660m)

Tashi delekit vaan kaikille! Tänään olikin siitä hauska päivä, että loputkin jäsenet pääsivät käymään ykkösessä (n. 6300 m.). Tai ei ihan kaikki – apuopas Michiel vetäytyi eilen alempaan perusleiriin parantelemaan keuhkoödeemaa ja toisella apuoppaallamme Maxilla vähän korkeus tuntuu.

Tänään siis kävin Mikon, Heikin, Markon, Tomin, Erikin ja Keithin kanssa tuuppaamassa sopeutumiseen vähän vauhtia. Nousu meni kaikilta mallikkaasti ja vatsaa valittanut Mikko ja flunssainen Tom osoittautuivat ryhmän vikkelimmiksi. Vai että kipeitä!?

Seuraavaksi ryhmä jakautuu kahdeksi ja parin päivän hajuraolla lähdemme asumaan ykkös- ja kakkosleirejä. Ylhäällä meinataan pysyä 6 päivää ennen, kuin laskeudumme abc:hen valmistautumaan huippuyritykseen. Ensimmäinen ryhmä lähtee huomenna.

Yläilmojen uutisia seuraat kätevimmin www.summitclimb.com:in uutissivuilla.

Pitäkää hauskaa siellä (, missä olettekaan)!

Samuli ja kump.

20.09.2008 | CHO OYU ADVANCED BASE CAMP (5660m)

Terkut! Kävi sillä tavalla, että keli iski ja tuhosi ykkösleirin täysin – 15 kappaletta telttoja ja muutama varusteita sisältävä duffelilaukku lensi tuulen mukana mäkeen!

Leirissä yön viettäneet jäsenet ovat rajusta yöstä huolimatta kunnossa. Kelin salliessa lähdemme huomenna tekemään varusteinventaariota. Toivottavasti hukassa olevat untuva-asut, makuupussit, ylävuoristokengät ja jääraudat löytyvät.

Näihin kuviin ja tunnelmiin.. Cho Oyun perusleiri vaikenee.

26.09.2008 | CHO OYU ADVANCED BASE CAMP (6330m)

Terkkuja! Meillä (ja kaikilla muillakin porukoilla) on tänä vuonna ollut vähän kehnoa tuuria olosuhteiden osalta. Menetimme tosiaan koko ykkösleirin muutama päivä sitten. Onni onnettomuudessa, että olimme tilanneet 100 uutta telttaa Chinese Base Campiin tulevia reissuja varten, joten saimme ne käyttöömme, vaikka harmittaahan se, että joutuu saman työn tekemään kahdesti. Muutama n uudenkin teltan tosin menetimme jo koville tuulille. Jäsenemme Kurt Blair muuten mittasi tuulimittarillaan 96 mailia/h nopeuksia, eli noin 150km/h. Täkäläiset tuulenpuuskat eivät suinkaan kestä muutamia sekunteja, vaan minuutteja ja kymmeniä minuutteja, tunnista ja päivästä toiseen! Noh, tuulten laantumista odotellessa..

Eilen 25.9. laskeuduin apuopas-Michielin kanssa kakkosesta, jossa vietimme yön. Tarkoitus oli eilen jäädä sinne pystyttämään telttoja, mutta todella voimakkaan ja jatkuvan tuulen vuoksi katsoimme paremmaksi jättää homman sikseen. Rikki olisivat menneet! Laskeuduimme siis tänne abc:hen. Enpä ole koskaan kiivennyt moisessa kelissä!

Kiinalaisretkikunnan oli tänään tarkoitus huiputtaa, mutta kuinka ollakaan, hekin vetäytyivät kakkosesta eilen. Nyt ei ole siis ketään ykkösleirin yläpuolella.

Parempia kelejä odotellessa!

Samuli & kumppanit

27.09.2008 | CHO OYU ADVANCED BASE CAMP (6330m)

Tashi delek! Keli muuttui viime yönä parempaan. Olemmekin odotelleet sitä jo tovin.

Tiimi on jakautunut tasaisesti kahtia – ensimmäinen porukka on juuri saapunut kakkoseen, jossa viettää huomenna sopeutumispäivää ennen nousua vielä toistaiseksi perustamattomaan kolmoseen. Kakkosryhmä nousee ykköseen huomenna sunnuntaina ja pyrkii leiri kerrallaan saavuttamaan huipun 1.10. Päivän verran ykkösryhmää perässä siis.

Ykkösryhmässä Dan, Jangbu, Lakpa, Raimo, Max, Erik, Squash, Suzy, Kurt, John, Kris ja Federico. Kakkosporukassa Samuli, Pasang, Michiel, Gavin, Vii, David, Mikko, Pertti, Marko, Gary ja Ron.

Ikäväksemme Tom, Heikki ja Willam päättivät tänään ottaa suunnan kotiin. Toivottavasti tapaamme heidät vielä.

No eipä muuta, kuin toivotaan sään pysyvän nyt tyynenä, jotta me muutkin pääsemme kotiin. Huipun kautta totta kai!

Terkkuja kaikille!

Samuli & Kump.

05.10.2008 | CHO OYU

Samuli soitti Suomeen puoli kahden aikaan iltapäivällä ja ilmoitti, että ryhmän jäsenet ovat huiputtaneet 2., 3. ja 4. päivänä. Suomalaisista huipulle pääsi Samulin lisäksi Raimo Koponen. Suoritus tehtiin ilman lisähappea.

Lisää uutisia on luvassa heti kun ryhmä on laskeutunut sen verran alemmaksi, että internetyhteydet toimivat jälleen..

10.10.2008 | KATHMANDU

Reissu alkaa olla jo ohi ja retkikuntamme jäsenet suuntaavat koteihinsa. Kattavimman reissuraportin löydät www.summitclimb.com sivuilta täältä.

Kiitos kaikille ryhmämme jäsenille hyvästä yhteistyöstä, kärsivällisyyden säilyttämisestä haastavissa olosuhteissa ja ennen kaikkea, ystävällisen asenteen, myötäelämisen ja tukemisen ulottamisesta yli ryhmärajojen.

Itse en vielä matkusta kotiin Helsinkiin, vaan osallistun Nepalin lasten hyväksi järjestettävään ’Kapua 08’ Island Peak & Everest Base Camp -trekille. Siitä lisää osoitteessa www.kapua.fi.

Ensi keväällä siis uusi kausi Himalajan kasitonnisilla! Tutustukaapa osoitteessa www.summitclimb.com – tarjoamme matkat Cho Oyulle, Mt. Everestille ja Lhotselle.

Nyt Kathmandu vaikenee hetkeksi ennen, kuin 22.10. lennämme Luklaan trekin alkupisteeseen.

Hauskaa viikonvaihdetta!

Samuli Mansikka