Denali, 6194 m. (1.6. – 4.7.2004)

Yhteenveto

Mount McKinley

Samuli Mansikka ja Jere Pettersson kiipesivät kesällä 2004 Pohjois-Amerikan mantereen korkeimman huipun Mount McKinleyn. 6194 metriä korkea McKinley tunnetaan myös Athabasca-heimon natiivien nimellä Denali.

Denalia sanotaan pohjoisen sijaintinsa (Järvisuomen leveysasteilla) vuoksi yhdeksi maailman kylmimmistä vuorista ja se on tunnettu voimakkaista ja pitkäkestoisista myrskyistään. 100 kilometrin päästä mereltä puhaltavat myrskyt kestävät usein 3-5 päivää, eikä viikon kestävä etenemisen pysäyttävä myräkkä ole lainkaan tavaton. Pohjoisen sijaintinsa vuoksi vuorella vallitseva barometrinen osapaine, eli hapen määrä vertailuilmamassassa on pienempi, kuin esimerkiksi Himalajalla vastaavissa korkeuksissa. Kesäkuussa 2004 lämpötila laski muutamana yönä noin -30 C pakkasasteeseen.

Samuli ja Jere tavoittivat Denalin huipun kesällä 2004 Juhannuksen alla vietettyään vuorella 21 päivää ja pidettyään myrskyä kahteen otteeseen; 1 leirissä 5 päivää, ja 4300 metrin leirissä 3 päivää. Ensimmäisellä huippuyrityksellään he joutuivat kääntymään takaisin n. 6100 metrin korkeudesta – Tuuli huippuharjanteella kaatoi miehen vaivatta. Huolellinen suunnittelu ja onnistunut lepo yläleirissä salli kaksikolle toisenkin huippuyrityksen; Huippu saavutettiin täydellisessä säässä. Nousureittinä Samuli ja Jere käyttivät yleisimmin kiivettyä West Buttress -reittiä.