Kilimanjaro, 5895 m. (02.01. – 14.01.2007)

Yhteenveto

Kilimanjaro – 5895 m
2.1 – 14.1.2007

Elina, Jussi ja Samuli kiipesivät tammikuussa 2007 Afrikan mantereen korkeimmalle vuorelle, Kilimanjarolle varsin erikoisissa olosuhteissa; vuorella oli enemmän lunta, kuin 45 vuoteen. Ryhmä nousi Afrikan mantereen korkeimmalle huipulle, Uhuru Peakille kaunista Machame-reittiä oppaidensa Victorin ja Davidin kanssa.

Matkakertomus

04.01.2007 | Kilimanjaro, Machame Camp – 2950m.

Jambo ja Hakuna Matata!

Terveisiä Tansaniasta ja Afrikan mantereen korkeimman vuoren rinteiltä! Sanotaan, että Kilimanjarolla kokee muutamassa päivässä tropiikin ja arktiksen. ”Arktis” tuntuu jokseenkin liioittelevalta, mutta tropiikki ja sademetsä ovat sitä itseään; vesisadetta ja mutaa on tänään piisannut!

Lumiraja on opppaiden mukaan poikkeuksellisesti jo 4300 metrissä ja huipun tuntumassa on ollut lunta vyötäröön asti. Tavaton lumimäärä on viime päivinä estänyt useita ryhmiä saavuttamasta korkeinta huippua, Uhurua. Saimme siis tähänkin seikkailuun odottamattoman jännitysmomentin!

05.01.2007 | Kilimanjaro, New Shira Camp – 3850m.

Niin joo, hyvää tätä vuotta!

Kilimanjaron trekin toinen päivä ja samalla yksi kasvillisuusvyöhyke takana. Päivä oli eiliseen tapaan sateinen ja sumuinen. Nyt illalla sen sijaan saimme aivan upean auringonlaskun ja yhden kirkkaimmista näkemistäni tähtitaivaista. Kibokin paljastui pilvien takaa; koko vuorta peittää tasainen lumivaippa, kuin Alpeilla tai Himalajalla konsanaan.

06.01.2007 | Kilimanjaro, Barranco Camp – 3950m.

Kolmas retkipäivä takana!

Kilimanjarolla tuntuu olevan yksi kasvillisuusvyöhyke – sademetsä. Tänään kiersimme erikoisen Lava Towerin ohitse ns. ”South Circuitia” itään Barranco Wallin juurelle. Elina sai Lava Towerin solassa (4630m.) uuden korkeusennätyksensä ja pääsimme hetkeksi kävelemään lumihangessakin. Huomenna nousemma Barranco Wallin päälle ja ylimpään leiriimme ennen kuin maanantainvastaisena yönä yritämme huipulle.

07.01.2007 | Kilimanjaro, Barafu Camp – 4680m.

Viimeinen leiri!

Lähdemme täältä keskiyöllä kohti kraaterin reunan Stella Pointia, josta on tarkoitus jatkaa edelleen Kilimanjaron korkeimmalle huipulle, Uhuru Peakille. Tietä meillä näyttävät oppaamme Victor ja apuopas David. Yöstä näyttää tulevan kirkas. Kuukin on ehtinyt pienentyä vasta pari päivää täydestä, joten noususta tulee varmasti upea.

08.01.2007 | Kilimanjaro, Uhuru Peak, 5895m – Mweka Camp. 3100m.

Pitkä päivä takana!

Lähdimme keskiyöllä kiipeämään ja saavutimme kraaterin reunan Stella Pointin (5752m) auringonnousun aikaan kuudelta. Koko kraateri oli paksusti lumen peitossa ja Uhurulle vievä kraaterinreuna muistuttikin enemmän Alppeja tai Alaskaa, kuin Afrikkalaista tulivuorta. Loppupäivä meni laskeutuessamme Kibon lumirinteiltä tänne sademetsään. Huomenna kuljemme puiston portille ja takaisin Moshiin.

10.01.2007 | Lake Manyara

Tansania on käsittämättömän kaunis maa!

Kibon lumilta on hyvä lähteä keskelle Avaraa Luontoa hämmästelemään täkäläistä eläintiheyttä. Neljän tunnin kiertely Lake Manyaran Kansallispuistossa tuotti havainnot kymmenistä norsuista, kirahveista, impala-antiloopeista, vesipuhveleista ja paviaaneista. Virtahepoja, pahkasikoja ja gnu-antilooppeja sekä lintuja unohtamatta. Tätä vielä kolme päivää; huomenna vuorossa Ngorongoro.

11.01.2007 | Ngorongoron kraateri

…ja päivän anti oli: Maailman kauneinta luontoa silmänkantamattomiin, sekä mm. leijonia, puhveleita, gaselleja, seeproja, hyeenoja, gepardeja, sarvikuonoja, virtahepoja… Kaupan päälle noin 300 valokuvaa ja erittäin hämmentynyt olo; Tällaiset paikat on pakko saa säilymään jälkipolville! Suojelkaa ympäristöä ja liittykää vaikka WWF:ään tai Suomen luonnonsuojeluliittoon! Minä ainakin liityn ensi tilassa!

13.01.2007 | Tarangire National Park

Viimeinen safaripäivä ja paluu Moshiin odottamaan huomista paluulentoa. Opaskaverini, Dawsonin mukaan Tarangire on huono tähän aikaan vuodesta. Niin on – kiertelimme lähes viisi tuntia emmekä tavanneet kuin satakunta norsua, vain neljä antilooppilajia, vaivaiset kaksi apinalajia, mangusteja, kilpikonnia ja nelisenkymmentä lintulajia! Eniten huomiota saivat kuitenkin paarmankaltaiset viheliäiset (tsetse?)kärpäset, jotka purevat aivan sietämättömän kovaa, jopa vaatteiden läpi! Näiden pirulaisten takia kaasutimme paikalta savanni pöllyten.