Lhotse, 8516 m. (19.04. – 10.06.2008)

Yhteenveto

International Lhotse Expedition 2008
19.4. – 10.6.2008

Kevätkaudella 2008 Samuli johti yhdysvaltalaisen retkikuntaoperaattorin, Summitclimbin kansainvälisen retkikunnan maailman neljänneksi korkeimmalle vuorelle, Lhotselle. 8516 metriä korkea Lhotse sijaitsee Nepalissa Khumbun laaksossa Mount Everestin massiivissa. Vuoren nimi, ’etelähuippu’ viittaa sen sijaintiin aivan Everestin vieressä. Vuoret erottaa ainoastaan 8000 metriä korkea eteläsola, South col. Nousureittikin on 7800 metrin korkeuteen asti sama, kuin Everestille. Täältä noustaan huipulle kapeaa ja jyrkähköä (30 – 50 astetta) Lhotse-kuluaaria.

Ryhmän perusleiri sijaitsi Khumbun jäävirran juurella 6300 metrin korkeudessa. Yläleirit perustettiin Khumbun jäävirran päälle 6000 metriin, Cwm:in laaksoon 6300 metriin, Lhotsen seinämälle 7000 metriin, sekä ns. ’Yellow Bandin’ yläpuolelle 7800 metriin. Ryhmä saavutti vuoren päähuipun 27.5.2008.

Katso 20 minuutin video matkasta täältä!

Retkikunnan esittely

Samuli Mansikka (Suomi), Retkikunnan johtaja
Jangbu Sherpa (Nepal), Sirdar
Thile Niru Sherpa (Nepal), High-altitude-opas
Shera Sherpa (Nepal), High-altitude-opas
Sange Sherpa (Nepal), Camp II -kokki
Roger Danks (Iso-Britannia)
Ian A.D.Bruyn (Etelä-Afrikka)
Rauno Höglin (Kanada)
Diane J.H. Walker (Etelä-Afrikka)
Johnny Madsen (Tanska)
Bert Veldhuis (Hollanti)
Stefanos Voutselas (Kreikka)
Leslie J. Williams (Uusi-Seelanti)
Hermannus G.J.M. Kristen (Hollanti)

Matkakertomus

7.4.2008 | SAMULI LHOTSELLE

Samuli lähtee 19.4. Lhotselle! 8516-metrinen Lhotse on maailman neljänneksi korkein vuori ja se sijaitsee Khumbun laakson perukoilla aivan Mount Everestin vieressä.

Matkan edistymistä seuraat kätevimmin osoitteessa Everest News.com ’Lhotse 2008: Summitclimb’ -sähkeotsikoiden alla.

22.04.2008 | KATMANDU, 1400 m.

Namaste! Terveiset Nepalin paakaupungista Katmandusta, jossa Summitclimbin Lhotse 2008 -retkikunta on aluillaan. Erittain kansainvaliseen retkikuntaamme kuuluu 10 henkea 8:sta maasta ja lisaksi runsas nepalilainen miehisto:

Samuli Mansikka (Suomi), Expedition Leader
Roger Danks (Iso-Britannia)
Ian A.D.Bruyn (Etela-Afrikka)
Rauno Hoglin (Kanada)
Johnny Madsen (Tanska)
Bert Veldhuis (Hollanti)
Diane J.H. Walker (Etela-Afrikka)
Leslie J. Williams (Uusi-Seelanti)
Stefanos Vautselos (Kreikka)
Hermannus G.J.M. Kristen (Hollanti)

Paa-Sirdarinamme toimii Jangbu (Nepal). Ryhmaamme avustavat sherpat tapaan tanaan, joten heista lisaa huomenna. Valtaosa jasenista on viela saapumatta , mutta odotan heita saapuvaksi tanaan ja huomenna. Luklaan lennamme lauantai-aamulla aloittaaksemme pitkan trekin Everest/Lhotse -perusleiriin. Hollantilainen Bert lensi Luklaan jo tanaan, joten hanet tapaamme perusleirissa.

Eilen maanantaina kavimme ministeriossa keskustelemassa retkikunnan kulusta, seka toimintaa ohjaavista saadoksista. Briefingin jalkeen retkikunnan kiipeilylisenssi Lhotselle ojennettiin asiaankuuluvan juhlalliseen tapaan. Illan vietimme juuri Island Peakilta saapuneen trekkiporukan kanssa kaupungin parhaiden pihvien (Everest Steak House) ja margaritojen (Sam’s Bar) aarella.

Nyt siis Jangbun kanssa penkomaan firman varastoja ja pakkaamaan pari tonnia varusteita!

Katmandu kuittaa!

Samuli

25.04.2008 | KATMANDU, 1400 m.

Retkikuntamme lentaa trekin alkupisteeseen, Luklaan huomenna lauantaina. Kaveltavaa on pitkasti, joten odotamme saapuvamme perille 2.5.

Seuraavat viestit viimeistaan Namchesta 28.4.

26.04.2008 | PHAKDING, 2650 m.

Namastet Khumbusta! Homma on lähtenyt käyntiin hienosti – ryhmällä on, Stefanosta lainatakseni, vahva ”positive feeling” ja naurumuskulat ovat tänään saaneet kyytiä. Luklasta kävelimme pari tuntia tänne Phakdingiin, josta jatkamme huomenna Namcheen viettääksemme siellä pari päivää. On muuten melko yllättävää huomata gsm-verkon ulottuvan tänne asti! Pysykääpä kuulolla, moi!

27.04.2008 | NAMCHE, 3450 m.

Namastet Namchesta!

Lento Luklaan on tunnetusti melko hurja, mutta taytyy myontaa, etta tamankertainen laskeutuminen pelotti – pompittiin melko holtittomasti n. 250 metrisen kiitoradan paadyn lahestyessa kovaa vauhtia!

Nyt ollaan joka tapauksessa Namchessa, jossa vietamme huomenna lepopaivaa. Namche on aivan mahtava paikka ja on hieno olla takaisin 2,5 vuoden jalkeen.

Ylihuomenna jatkamme Pangpocheen ja edellisesta viestista poiketen tahtaamme beissiin 3.5. Huippuyritys on laskettu tapahtuvan 26.5 jalkeen JOS keli ei pakota meita paikoillemme. Aikaa meilla on kosolti – useilla ryhmamme jasenilla on lento kotiin 10.6 jalkeen ja itsellani vasta 17.6.

Nyt illalliselle majapaikkaamme, Kailash-Lodgeen (tod. nak. valkosipulisoppaa ja paistettua riisia).

05.05.2008 | GORAK SHEP

Retkikuntamme on parhaillaan Everest/Lhotse-perusleirissä!

Huomenna on puja-päivä ja 7.5 tähtäämme yöpymään ykköseen. Meininki on mitä mahtavin – ryhmä on aivan mieletön ja poskimuskuloita särkee! Nyt kipinkapin beissiin illalliselle! Moi!

08.05.2008

Terkut täältä. Retkikunnan 7 jäsentä nukkui ja akklimatisoitui viime yön ykkösessä (6000 m.). Nyt pari päivää lepoa ja ylös useammaksi päiväksi tarkoituksena ainakin käydä, mahd. myös yöpyä kolmosessa (7200 m.). Reitti Khumbun jäätikön halki on tänä vuonna helppo (vain muutamat multitikkaat), vaikkakin pirun pitkä.

Että hyvin menee ja tiimi on vahva!

09.05.2008

Terkut täältä!

Tänään lepäillään ja valmistaudutaan seuraavaan rundiin. Huomenna ykköseen ja edelleen kakkoseen. Kakkosessa vietetyn lepopäivän jälkeen tuikataan kolmoseen (7200 m.), josta palataan kakkoseen lepäilemään. Siitä vielä kolmoseen yöpymään ennen, kuin palataan beissiin lepäilemään ennen huippuyrkää. Huipulle pyritään näillä näkymin 24.5. Toivottavasti kelit sen meille sallivat!

Ps. terkut Freeheelsin väelle – Baturat on ihan mahtavat!

14.05.2008 | EVEREST, LHOTSE BASECAMP

Noniin, tultiin vuorelta alas pariks päiväks. Koko ryhmä kävi eilen kolmosessa ja palasi yöksi kakkoseen. Meidän kolmonen on ruuhkan vuoksi melko alhaalla 7000-7100 metrissä, joten päivästä kolmosesta neloseen tulee pitkä. Nelosen pyrimme perustamaan 7800-7900 metriin.

Nyt siis lepoa ja tankkausta pari päivää, jonka jälkeen painetaan kolmoseen nukkumaan ennen huippuyrkkää, Kelien salliessa se sijoittunee 26.5 paikkeille.

Aijoo, iPod bragas, joten joutuu kuuntelemaan omia ajatuksiaan…piru!

16.05.2008 | EVEREST, LHOTSE BASECAMP

Namastet vaan!

Ryhmämme suuntaa huomenna jälleen ylös. Nyt tarkoitus viedä neljä jäsentä 8-tonniin ja pois ja 5 jäsentä hoitamaan loppuun sopeutumisohjelmansa ennen huippuyrkkää.

Tsekatkaapa välillä www.summitclimb.com ja ’News’! Ko. sivusto Mansikka.comia paremmin ajan hermoilla!

Soitellaan!

20.05.2008 | EVEREST, LHOTSE BASECAMP

Namaste ja rillumarei!

Tänään käytiin Etelä-Afrikkalaisten kanssa 7500-metrissä, josta palasin beissiin lepäilemään ennen 23.5 alkavaa huippuyrkkää. Huomenna vuorelle lähtee ensimmäinen kolmen hengen iskujoukkomme, joka pyrkii toppiin 25.5. Minä+yks tai kaks jäsentä tuikataan ylös siis pari päivää myöhemmin.

Everestille oli tänään menossa miljoona ihmistä, joten mahd. aamulla saadaan ensimmäiset toppiuutiset siltä suunnalta.

Että nyt tehokasta lepoa kaks päivää ja viimeinen muutaman päivän rypistys sairaan korkeelle!

22.05.2008 | EVEREST, LHOTSE BASECAMP

Keli meinaa pistää vähän hanttiin! Tänään on tullut lunta sen verran, että etujoukko joutuu odottelemaan pari päivää. Kakkosrintama lähtee kakkoseen huomenna, joten koko tiimi pyrkii toppiin 27.5, kelin salliessa.

Ensimmäinen trekkiryhmä lähtee kohti Luklaa ja Katmandua 24.5.

Nyt peukut pystyyn!! Pyrin soittamaan väliaikatiedot www.summitclimb.com ’News’-osioon, joten seuratkaapa sieltä tai www.everestnews.com:sta!

27.05.2008 | EVEREST, LHOTSE (jossain 8000m tietämillä)

Samulilta tuli juuri soitto jostain sieltä korkealta ja lyhykäisyydessään uutiset ovat seuraavia:

”Tänään kello kahdeksalta huiputettiin porukalla. Kelit on hienot ja huipulla oli nättiä. Äidille syntymäpäiväonnittelut etukäteen – synttärit on huomenna.”

Lisää uutisia on luvassa parin päivän päästä.

04.06.2008 | BHAKTAPUR, NEPAL

Noniin, kiipeilyt on kiivetty ja kevaan retkikuntiemme jasenet ovat matkustaneet kotimaihinsa. Itse nautin viela pari viikkoa Nepalin kesasta ennen, kuin palaan kotimaahan ja saaristoon Juhannuksenviettoon. Seuraavien paivien ohjelmassa herkuttelua ja rentoutumista hoystettyna koskenlaskusafarilla.

Kiitos kaikille, jotka seurasitte matkan vaiheita! Kattavimman kertomuksen retkikunnan kulusta saatte klikkaamalla SummitClimbin uutissivuille, josta loytyy myos suomenkielinen referaatti. Foto- ja videomateriaalia kertyi kuudessa viikossa kohtalaisesti. Palatkaahan siis naille sivuille loppukesasta!

Seuraavan matkan toteutuminen on kiinni syyskauden viela toistaiseksi epavarmasta lupa- ja viisumipolitiikasta, mutta pyrkimyksena on saada aikaan tapahtumia Cho Oyulla (8188 m.) tai Shisha Pangmalla (8046 m.) tai mahdollisesti molemmilla. Kumpaankin retkikuntaan on viela mahdollista ilmoittautua ja lisatietoa loydat kotisivuiltamme www.summitclimb.com.

Ja viela penkkiurheiluvinkki! MTV3 Max -kanava esittaa kahden jakson pituisen ohjelman Aconcaguan-matkastamme 11.6 alkaen klo. 21:00. Muistakaa katsoa!

Hyvaa kesaa!

Samuli