Mount Meru & Kilimanjaro (Machame)
25.1. – 4.2.2013
Vuoden 2013 ensimmäinen trekkini oli viime vuosien tapaan reissu Itä-Afrikkaan, jossa tällä kertaa ohjelmassa oli kaksi Kilimanjaro-ryhmää; Mount Meru & Kilimanjaro (Machame), sekä Kilimanjaro (Rongai), safari ja Sansibar.
Aloitimme 7-hengen ryhmän kanssa Helsingistä 25.1. ja seuraavana aamuna olimmekin jo Arushan luonnonpuistossa aloittamassa trekkiä Afrikan mantereen 5. korkeimmalle vuorelle Mount Merulle (Socialist Peak, 4566 m.).
Merun alarinteillä on runsaasti eläimistöä. Alkumatkasta ns. ”pikku-Serengetillä” bongasimme mm. puhveleita, kirahveja ja pahkasikoja. Myöhemmin metsäisellä vyöhykkeellä tapasimme paitsi lukemattomia lintuja, myös tusinan verran gueretsoja, sekä muutaman kirjoantiloopin. Runsaan eläimistön vuoksi oman vuorihenkilökunnan lisäksi mukana on aseistettu ranger luonnonpuiston puolesta. Mukaan saamamme Ranger olikin aivan mahtava tyyppi ja saimme paljon oppia täkäläisestä vuoristoluonnosta.
Nelipäiväinen Merun nousu meni hienosti ja saimme näin sopeutumisen käyntiin hyvissä ajoin ennen Kilimanjaron vaellusta. Vaelluksen tyylikin tulee tutuksi ja on paljon helpompi lähteä pidemmälle Kilin-trekille, kun tietää paremmin mitä on odotettavissa ja mm. mitä todella tarvitaan mukana. Luonnonpuistosääntöjen mukaan kantajille saa antaa huolehdittavakseen enintään 9 kg paketin, mikä todella on suhteellisen nafti.
Lähdimme Kilimanjaron suosikkireitilleni Machamelle hyvin levänneenä ja akklimatisoituneina. Machamea patikoimme 6-päiväisenä (ilman ennalta akklimatisoitumista suosin ehdottomasti 7-päiväistä ohjelmaa). Kaikki meni hienosti ja saavutimme ylimmän leirin Barafun kommelluksitta (mitä nyt muutamat jämsenit kävi aika ajoin).
Barafusta lähdimme huipullenousuun 0:30. Uhuru Peakin koko ryhmä saavutti todella hyvässä ajassa 6:50 – 7:15 ja nopeimmat olivat takaisin leirissä jo 9:30. Tämä, jos mikä on erinomainen osoitus hyvän ennalta akklimatisoitumisen eduista; nousu meni huomattavan helposti! Kilimanjarolla suosittelen lisäksi aina asetatsoliamidin (Ödemin tai Diamox) profylaktista käyttöä. Kokemukseni mukaan 125 mg kahdesti päivässä edistää huomattavasti akklimatisoitumista ja siten oleellisesti parantaa suoriutumista huippupäivänä.
Ryhmä lähti kotimatkalle heti viimeisenä vaelluspäivänä 4.2. ja minä puolestani lensin Sansibarille muutamaksi päiväksi sukeltelemaan. Kiitos ryhmälle! Oli todellakin ilo matkustaa kanssanne!
Matkan GPS-jäljet etappikohtaisesti
Pvä 1: Momella Gate – Miriakamba Hut
Pvä 2: Miriakamba Hut – Saddle Hut
Pvä 3: Saddle Hut – Socialist Peak, 4566 m. – Saddle Hut
Pvä 3: Saddle Hut – Miriakamba Hut
Pvä 4: Miriakamba Hut – Momella Gate
Pvä 1: Machame Gate – Machame Camp
Pvä 2: Machame Camp – Shira Plateau Camp
Pvä 3: Shira Plateau Camp – Barranco Camp
Pvä 4: Barranco Camp – Barafu Camp (jälki puuttuu)
Pvä 5: Barafu Camp – Uhuru Peak, Uhuru Peak – Barafu Camp, Barafu Camp – Mweka Camp
Pvä 6: Mweka Camp – Mweka Gate